Antoni Trilla: “El mosquit tigre és possible vector del virus Zika”
- Jordi Albaigès, Andrea Mullerat i Sílvia Aubert
- 14 mar 2016
- 4 Min. de lectura
El virus Zika, trobat per primera vegada en macacos a Uganda l’any 1947, es transmet pel mosquit del gènere Aedes. La preocupació sorgeix del fet que a Europa també tenim mosquits d’aquest gènere, com el mosquit tigre, i comencen a arribar persones infectades per aquest virus. Podem pensar que el mosquit tigre pugui transmetre el virus Zika de persona a persona fent de vector? Al respecte, Antoni Trilla, cap d’epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, diu: “El virus Zika no està present a Espanya ni a Europa com a vector”. Sí que hi ha, però, casos de persones infectades pel virus en territori europeu, i s’anomenen casos importats. Ronden la vintena i, en aquest cas, la persona, que ha vingut de l’estranger amb el virus, està hospitalitzada o en règim de confinament a casa, si el cas no és tant greu, per tal que no li piqui cap mosquit tigre i aquest insecte no pugui fer de vector transmetent el virus.
El mosquit tigre pertany al gènere Aedes, en concret a l’espècie albopictus, i no és tan bon transmissor com els que són vectors d’aquest virus en els països asiàtics, sud-americans o del Pacífic, que responen a l’espècie aegypti. Tot i així, el mosquit tigre també podria ser vector del virus Zika. “No cal posar el crit al cel”, assegura el metge Antoni Trilla; i afegeix: “sí que és cert que el mosquit tigre pot ser vector, però les cadenes de transmissió que poden tenir lloc en el nostre país són molt curtes degudes, en part, a la baixa densitat de mosquits que hi habiten en contraposició a la densitat que pot haver-hi en zones tropicals, com és el cas del Brasil”.

Foto: Mosquit del virus Zika
Creative Commons
Segons el doctor Trilla: “El virus Zika es pot transmetre de persona a persona mitjançant un mosquit infectat pel virus i, també, rarament, per contagi per transfusió sanguínia o via sexual”. D’aquest darrer cas, només hi ha un exemple comptabilitzat i es troba a França. A la pregunta: quin és el procés que permet a un mosquit propagar el virus d’un individu infectat a un altre?, el cap d’epidemiologia del Clínic respon: “quan un mosquit pica, el que es dóna és que, a més de xuclar, regurgita una mica de sang de la picada anterior, d’aquí que es pugui introduir el virus. Però només piquen les femelles, ja que són les que necessiten les proteïnes i la sang perquè els ous siguin viables”.
L’alerta per la presència d’aquest virus es va donar al Brasil quan molts fetus van començar a desenvolupar microcefàlia. Quan no estava instal·lat el virus en el país sud-americà, no hi havia tants casos d’aquesta pertorbació. I ara que estan augmentant els casos, la relació sembla clara. Però tots són causats pel mosquit o només uns quants? “La fracció dels casos causada pel Zika no se sap. Sí que pot causar la microcefàlia per si mateix, però no se sap del tot cert si és en tots els casos o en uns quants”, afirma el cap d’epidemiologia. En aquest cas, es té un embaràs de risc. Es parla d’un 30% de probabilitats de què l’embrió quedi infectat, dintre de les quals cal vigilar el desenvolupament del virus en el fetus durant totes les fases de l’embaràs. Aquestes anomalies comencen a les fases inicials o embrionàries, però no es detecten fins a les fases ja avançades. Trilla afegeix: “val a dir que el virus afecta exclusivament el fetus amb els efectes físics que li pugui causar, i en cap cas romandrà en el fetus per transmetre’s de forma generacional”.
Una de les hipòtesis de l’arribada del virus al Brasil s’ajusta amb motiu de la celebració del mundial de futbol que aquest país va acollir l'any 2014. Però per aquelles dates, l’únic lloc del món en el qual hi havia epidèmia era al Pacífic Sud i cap selecció d’aquella zona va participar en el campionat. Per tant, la hipòtesi era poc versemblant. En canvi, pels volts de les mateixes dates va haver-hi un campionat del món de canoa: i aquí sí que van participar esportistes del Pacífic Sud. Es creu que algun esportista podia venir infectat del seu país i el mosquit brasiler el va picar i va estendre la malaltia pel continent sud-americà.
L’arribada del virus al Brasil, amb els problemes conseqüents anteriorment esmentats, és un dels factors que va causar que l’alarma sonés. L’altre factor va ser la proximitat del virus als Estats Units. I és que tal com diu el doctor Trilla: “ja se sap que quan qualsevol cosa afecta el país nord-americà, es preocupa tothom”.

Foto: L'equip d'Horitzó amb Antoni Trilla
Membre de l'Hospital Clínic
Pel que fa a les mesures de prevenció que es prenen internament en els països són molt relatives. En el cas del Pacífic, que són països petits formats per illes, es poden arribar a exterminar tots els mosquits d’una zona o, si més no, tenir-los controlats dintre d’un perímetre fixat. Això a Brasil, a causa de les seves grans dimensions, és impossible de dur a terme. En aquest cas, el que es fa és intentar rebaixar al màxim les poblacions de mosquits amb intenses campanyes de fumigació. I a casa nostra s’està intentant que augmenti la dotació econòmica de cara a l’estiu, sobretot, per controlar l’onada de mosquits.
En referència al diagnòstic, hi ha dos tipus de proves. Si el pacient es troba infectat en els cinc o set primers dies, una anàlisi específica de sang pot detectar-lo. El diagnòstic es complica si la infecció porta més temps, llavors ja no es trobarà el virus a la sang i s’han d’anar a buscar els anticossos. El doctor Trilla afegeix: “el problema d’aquests anticossos és que són cosins germans de la febre groga o el dengue. Per tant, acabar de saber si l’anticòs trobat és enfront del virus Zika estrictament, requereix una tecnologia molt lenta i laboriosa que només l’apliquen dos laboratoris arreu del món. Un dels quals és l’Hospital Clínic de Barcelona”
El Zika també ha entrat a formar part de les infeccions associades a la síndrome Guillain Barré, consistent en una reacció anòmala del cos a causa d'un virus o bacteri, i que desenvolupa una paràlisi progressiva de tot el cos. És poc freqüent però a la Polinèsia s’hi ha detectat vint-i-quatre casos d’entre cent mil afectats del virus Zika.
També aquest virus ens ha portat diferents teories conspiratives que assenyalen els grans poders econòmics i empresarials com a origen dels nostres mals. En aquest sentit el doctor Antoni Trilla remarca: “no hi ha necessitat de què les farmacèutiques expandeixin virus, la natura és el millor terrorista que hi ha”.